I.
|
UPRAWA, GLEBY, NAWOŻENIE
|
|
|
1.
|
Współczynniki reprodukcji i degradacji materii organicznej gleby wg Eicha i Kundlera
|
|
|
2.
|
Kompleksy przydatności rolniczej gleb dla terenów nizinnych
|
|
|
3.
|
Przeciętne plony 4 zbóż na poszczególnych kompleksach glebowych
|
|
|
4.
|
Minimalne parametry jakościowe pszenicy zwyczajnej w zakupie interwencyjnym
|
|
|
5.
|
Charakterystyka głównych nawozów mineralnych
|
|
|
6.
|
Zawartość składników mineralnych w świeżej masie nawozów naturalnych i organicznych
|
|
|
7.
|
Wykorzystanie składników z nawozów
|
|
|
8.
|
Podstawowe parametry nawozów wapniowych
|
|
|
9.
|
Podstawowe parametry nawozów wapniowo-magnezowych
|
|
|
10.
|
Ilość CaO potrzebna do neutralizacji zakwaszającego działania nawozów azotowych
|
|
|
11.
|
Orientacyjne dawki wapna (t/ha) potrzebne do doprowadzenia odczynu gleby do obojętnego (pH około 6,5)
|
|
|
12.
|
Ilości składników pokarmowych wprowadzonych do gleby z obornikiem
|
|
|
13.
|
Sposób przeliczania dawek nawozów na czysty składnik
|
|
|
14.
|
Obliczanie mas i objętości produktów w gospodarstwie rolnym
|
|
|
15.
|
Przeciętne wartości pobrania podstawowych składników pokarmowych na jednostkę plonu głównego roślin uprawnych
|
|
|
16.
|
Zwiększenie dostępności składników pokarmowych dzięki aktywności dżdżownic
|
|
|
17.
|
Przedziały potrzeb wapnowania
|
II.
|
GŁÓWNE ROŚLINY UPRAWNE
|
|
|
1.
|
Podstawowe dane agrotechniki zbóż
|
|
|
2.
|
Podstawowe dane agrotechniki roślin okopowych
|
|
|
3.
|
Podstawowe dane agrotechniki upraw przemysłowych.
|
|
|
4.
|
Podstawowe dane agrotechniki roślin motylkowych
|
|
|
5.
|
Podstawowe dane agrotechniki roślin międzyplonowych
|
|
|
6.
|
Podstawowe dane agrotechniki upraw energetycznych
|
|
|
7.
|
Wartość opałowa i inne parametry surowców energetycznych
|
|
|
8.
|
Uzysk etanolu z różnych surowców
|
|
|
9.
|
Wartość przedplonowa roślin uprawnych
|
III.
|
EKOLOGIA (wybrane informacje o ekologicznym systemie produkcji )
|
|
|
1.
|
Jednostki Certyfikujące w Rolnictwie Ekologicznym w Polsce
|
|
|
2.
|
Wartość przedplonowa różnych roślin dla zbóż
|
|
|
3.
|
Przykładowe płodozmiany dla gospodarstw ekologicznych,
|
|
|
4.
|
Wykaz środków ochrony roślin zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie ekologicznym w Polsce
|
|
|
5.
|
Wykaz nawozów i środków poprawiających właściwości gleby zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie ekologicznym
|
|
|
6.
|
Choroby i szkodniki zbóż, których nasilenie zależy od zmianowania
|
|
|
7.
|
Sucha masa (t/ha) resztek pożniwnych (wg Kvech, Malickiego)
|
|
|
8.
|
Oddziaływanie różnych form nawozów organicznych i resztek pożniwnych na właściwości gleby .
|
|
|
9.
|
Zawartość azotu w kg/ha w resztkach pożniwnych różnych roślin motylkowatych
|
|
|
10.
|
Wykaz nawozowych produktów mikrobiologicznych
|
|
|
11.
|
Wykaz produktów naturalnych innych niż nawozy i środki poprawiające właściwości gleby, które mogą być stosowane w rolnictwie ekologicznym
|
|
|
12.
|
Wykaz nawozów i środków poprawiających właściwości gleby zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie ekologicznym
|
IV.
|
TRWAŁE UŻYTKI ZIELONE
|
|
|
1.
|
Identyfikacja biotypów trwałych użytków zielonych
|
|
|
2.
|
Terminarz prac na TUZ
|
|
|
3.
|
Optymalna struktura udziału traw, motylkowych i ziół w runi ( w %)
|
|
|
4.
|
Udział poszczególnych grup roślin w mieszankach
|
|
|
5.
|
Grupy i rodzaje użytków zielonych wg typologicznego ich podziału
|
|
|
6.
|
Siedliska, ich potencjał produkcyjny, możliwa obsada zwierząt oraz rodzaj wypasu
|
|
|
7.
|
Roczne dawki azotu w kg czystego składnika na 1 ha łąk i pastwisk zależnie od rodzaju gleby - siedliska i wysokości plonu
|
|
|
8.
|
Roczne dawki fosforu w kg czystego składnika na 1 ha łąk i pastwisk zależnie od rodzaju gleby - siedliska i wysokości plonu
|
|
|
9.
|
Roczne dawki potasu w kg czystego składnika na 1 ha łąk i pastwisk zależnie od rodzaju gleby - siedliska i wysokości plonu
|
|
|
10.
|
Wpływ nawożenia na skład botaniczny runi łąkowej w %
|
|
|
11.
|
Wpływ różnych dawek kompostu na plony siana uzyskiwane z łąki torfowej
|
|
|
12.
|
Plon siana z łąki matowanej różnymi okrywami w t/ha
|
|
|
13.
|
Plony zielonek z łąk górskich zasilanych różnymi nawozami
|
|
|
14.
|
Wpływ koszarzenia na plon siana
|
|
|
15.
|
Nawożenie plantacji nasiennych traw w kg /ha czystego składnika
|
|
|
16.
|
Mieszanki na trwałe użytki zielone, normy wysiewu nasion
|
|
|
17.
|
Mieszanki do podsiewu trwałych użytków zielonych
|
|
|
18.
|
Przykłady mieszanek traw i motylkowych do wysiewu na przemienne użytki zielone
|
|
|
19.
|
Wysiew i zbiór nasion na plantacjach nasienych traw
|
|
|
20.
|
Wysiew i zbiór nasion na plantacjach nasienych roślin motylkowych drobnonasiennych
|
|
|
21.
|
Klasy wartości użytkowej ( Lwu) ważniejszych gatunków roślin użytków zielonych
|
|
|
22.
|
Zmiany zawartości składników pokarmowych w trawach pierwszego pokosu w zależności od fazy rozwoju
|
|
|
23.
|
Preferencje w pobieraniu roślin z runi przez różne grupy zwierząt
|
|
|
24.
|
Plonowanie wybranych gatunków traw i ich udział w plonie ogólnym
|
|
|
25.
|
Plony siana z łąki trwałej w pierwszym roku użytkowania ( czarna ziemia właściwa)
|
|
|
26.
|
Plony siana w zależności od częstotliwości koszenia w t/ha
|
|
|
27.
|
Rozkład plonów siana w t/ha traw i roślin motylkowych wysianych w czystym siewie w pierwszym roku użytkowania
|
|
|
28.
|
Wydajność pastwisk w zależności od rodzaju wypasu
|
|
|
29.
|
Optymalny termin koszenia łąk ( I pokos) w zależności od cech biologicznych przeważających w runi gatunków traw
|
|
|
30.
|
Struktura plonu zielonki na pastwisku w trakcie wegetacji
|
|
|
31.
|
Straty suchej masy (%) w stosunku do zawartości początkowej
|
|
|
32.
|
Straty zachodzące podczas suszenia siana w%
|
|
|
33.
|
Ubytki naturalne przy przechowywaniu siana
|
|
|
34.
|
Ubytki naturalne przy składowaniu siana w % wagowych
|
|
|
35.
|
Orientacyjny ciężar 1 m3 siana w kg
|
|
|
36.
|
Straty (w %) przy różnych sposobach suszenia i kiszenia masy zielonej
|
|
|
37.
|
Nakłady pracy w roboczogodzinach na 1 ha użytków zielonych
|
|
|
38.
|
Identyfikacja biotypów dla potrzeb KPR
|
|
|
39.
|
Specjalne obszary ochrony siedlisk ( Natura 2000)
|
V.
|
ROŚLINY WARZYWNICZE
|
|
|
1.
|
Wybrane zagadnienia agrotechniki niektórych gatunków warzyw uprawianych z siewu
|
|
|
2.
|
Wybrane zagadnienia agrotechniki niektórych gatunków uprawianych z rozsady
|
|
|
3.
|
Wybrane zagadnienia agrotechniki warzyw pod osłonami
|
|
|
4.
|
Agrotechnika wybranych gatunków warzyw wieloletnich
|
|
|
5.
|
Wymagania pokarmowe roślin warzywnych w uprawie polowej
|
|
|
6.
|
Dawki i terminy stosowania nawozów naturalnych i organiczno - mineralnych pod różne gatunki roślin warzywnych w uprawie polowej
|
|
|
7.
|
Główne choroby i szkodniki warzyw oraz najczęściej spotykana liczba oprysków
|
|
|
8.
|
Optymalne warunki przechowywania warzyw
|
|
|
9.
|
Uprawa boczniaka ostrogowatego - pełny cykl uprawy
|
|
|
10.
|
Nakłady siły roboczej na 100 m2 uprawy pieczarki
|
|
|
11.
|
Zalecane podstawowe parametry pieczarkarni o powierzchni uprawowej 1005-1040 m2
|
VI.
|
ROŚLINY SADOWNICZE
|
|
|
1.
|
Podkładki dla jabłoni
|
|
|
2.
|
Rozstawa i liczba drzew jabłoni na 1 ha w zależności od siły wzrostu i odmiany
|
|
|
3.
|
Nawożenie mineralne intensywnych sadów jabłoniowych
|
|
|
4.
|
Nakłady siły roboczej i ciągnikowej na założenie 1 ha sadu jabłoniowego
|
|
|
5.
|
Nakłady pracy dla 1 ha sadu jabłoniowego/ rok
|
|
|
6.
|
Przeciętne plony owocujących sadów jabłoniowych
|
|
|
7.
|
Podkładki dla grusz
|
|
|
8.
|
Rozstawa i liczba drzew grusz na 1 ha w zalezności od siły wzrostu i odmiany
|
|
|
9.
|
Nawożenie mineralne intensywnych sadów gruszowych
|
|
|
10.
|
Nakłady siły roboczej i ciągnikowej na założenie 1 ha sadu gruszowego
|
|
|
11.
|
Nakłady siły roboczej i pociągowej na1 ha sadu gruszowego / rok
|
|
|
12.
|
Przeciętne plonowanie owocujących sadów gruszowych
|
|
|
13.
|
Rozstawa drzew śliw oraz ich liczba / ha
|
|
|
14.
|
Nawożenie mineralne intensywnych sadów śliwowych
|
|
|
15.
|
Nakłady siły roboczej i pociągowej na założenie 1 ha sadu śliwowego
|
|
|
16.
|
Nakłady siły roboczej i pociągowej na 1 ha sadu śliwowego / rok
|
|
|
17.
|
Przeciętne plony owocujących sadów śliwowych
|
|
|
18.
|
Wytrzymałość na mróz najpopularniejszych odmian wiśni
|
|
|
19.
|
Podkładki dla wiśni
|
|
|
20.
|
Rozstawa i liczba drzew wiśni na 1 ha
|
|
|
21.
|
Nawożenie mineralne intensywnych sadów wiśniowych
|
|
|
22.
|
Nakłady siły roboczej i ciągnikowej na założenie dla 1 ha sadu wiśniowego
|
|
|
23.
|
Nakłady siły roboczej i pociągowej na 1 ha sadu wiśniowego / rok
|
|
|
24.
|
Przeciętne plony owocujących sadów wiśniowych
|
|
|
25.
|
Podkładki dla czereśni
|
|
|
26.
|
Rozstawa i liczba drzew czereśni na 1 ha
|
|
|
27.
|
Nawożenie mineralne sadów czereśniowych
|
|
|
28.
|
Nakłady siły roboczej i ciągnikowej na założenie 1 ha sadu czereśniowego
|
|
|
29.
|
Nakłady siły roboczej i pociągowej na 1 ha sadu czereśniowego / rok
|
|
|
30.
|
Przeciętne plony owocujących sadów czereśniowych
|
|
|
31.
|
Podkładki dla brzoskwini
|
|
|
32.
|
Typowe rozstawy, liczba drzew brzoskwiń i nektaryn na 1hektar
|
|
|
33.
|
Nawożenie mineralne sadów brzoskwiniowych i nektarynowych
|
|
|
34.
|
Nakłady siły roboczej i ciągnikowej na założenie 1 ha sadu brzoskwiniowego lub nektarynowego
|
|
|
35.
|
Nakłady siły roboczej i pociągowej na 1 ha brzoskwini i nektaryny / rok
|
|
|
36.
|
Przeciętne plony owocujących sadów brzoskwiń i nektaryn
|
|
|
37.
|
Rozstawy i liczba sadzonek malin szt/ ha
|
|
|
38.
|
Nawożenie mineralne intensywnych plantacji malin
|
|
|
39.
|
Nakłady siły roboczej i pociągowej na założenie 1 ha plantacji malin
|
|
|
40.
|
Nakłady siły roboczej i pociągowej na 1 ha plantacji malin
|
|
|
41.
|
Przeciętne plony owocujących plantacji malin
|
|
|
42.
|
Nawożenie mineralne jagodników (porzeczka, agrest)
|
|
|
43.
|
Typowa rozstawy, obsada krzewów agrestu na 1ha
|
|
|
44.
|
Nakłady siły roboczej i pociągowej na 1hektar plantacji agrestu
|
|
|
45.
|
Przeciętne plony agrestu
|
|
|
46.
|
Typowe rozstawa, obsada krzewów na plantacjach porzeczek
|
|
|
47.
|
Nakłady siły roboczej i pociągowej na 1hektar plantacji porzeczek czarnej, czerwonej , białej
|
|
|
48.
|
Przeciętne plony z 1ha plantacji porzeczek
|
|
|
49.
|
Typowe rozstawy, ilość sztuk na 1 hektar plantacji borówki wysokiej
|
|
|
50.
|
Nawożenie mineralne borówki wysokiej
|
|
|
51.
|
Nakłady siły roboczej i pociągowej na 1 hektar plantacji borówki wysokiej
|
|
|
52.
|
Przeciętne plony 1 ha borówki wysokiej
|
|
|
53.
|
Typowa rozstawa, obsada roślin truskawek na 1ha oraz niezbędna powierzchnia matecznika
|
|
|
54.
|
Nawożenie mineralne i organiczne truskawek
|
|
|
55.
|
Nakłady siły roboczej i pociągowej na założenie 1 ha plantacji truskawek
|
|
|
56.
|
Nakłady siły roboczej i pociągowej na 1ha owocującej plantacji truskawek
|
|
|
57.
|
Przeciętne plony truskawek
|
|
|
58.
|
Typowa rozstawa krzewów na plantacjach leszczyny
|
|
|
59.
|
Nakłady siły roboczej i pociągowej na 1 ha plantacji leszczyny rocznie
|
|
|
60.
|
Przeciętne plony leszczyny
|
|
|
61.
|
Wzrost i plonowanie aronii
|
|
|
62.
|
Charakterystyka podstawowych parametrów różnych typów przechowalni owoców
|
|
|
63.
|
Wymiary, pojemność podstawowych opakowań na owoce
|
VII.
|
ROŚLINY OZDOBNE
|
|
|
1.
|
Charakterystyka materiału siewnego niektórych drzew i krzewów
|
|
|
2.
|
Norma wysiewu na 1m2 powierzchni siewnej (inspekt)
|
|
|
3.
|
Charakterystyka ważniejszych gatunków jednorocznych uprawianych z rozsady
|
|
|
4.
|
Charakterystyka ważniejszych gatunków jednorocznych roślin ozdobnych uprawianych z siewu wprost do gruntu
|
|
|
5.
|
Charakterystyka materiału siewnego niektórych drzew i krzewów
|
|
|
6.
|
Charakterystyka dwuletnich roślin ozdobnych
|
VIII.
|
ZIOŁA
|
|
|
1.
|
Rośliny uprawiane z bezpośredniego siewu nasion i rozsady
|
|
|
2.
|
Rośliny uprawiane z bezpośredniego siewu nasion w polu
|
|
|
3.
|
Rośliny uprawiane w gruncie rozmnażane wegetatywnie
|
|
|
4.
|
Nawożenie obornikiem roślin zielarskich
|
|
|
5.
|
Terminy zbioru surowców zielarskich
|
|
|
6.
|
Dane dotyczące pozyskiwania ziół
|
IX.
|
PSZCZOŁY
|
|
|
1.
|
Wydajność pracy przy pozyskiwaniu niektórych produktów pasiecznych
|
|
|
2.
|
Wydajność pracy w pasiekach różnej wielkości
|
|
|
3.
|
Wyniki zastosowania gospodarki wędrownej
|
|
|
4.
|
Zawiązywanie owoców przez rośliny entomofilne przy obecności i przy braku owadów zapylających (według różnych autorów )
|
|
|
5.
|
Średnie zużycie miodu i pyłku przez jedną rodzinę pszczelą w ciągu roku w kg
|
|
|
6.
|
Normy obsady upraw entomofilnych pszczołami w celu dobrego zapylenia
|
|
|
7.
|
Normy zaopatrzenia rodziny pszczelej w zapasy zimowe ( cukier w kg)
|
|
|
8.
|
Zestawienie podstawowego sprzętu potrzebnego w racjonalnie prowadzonej pasiece
|
|
|
9.
|
Wydajność miodowa niektórych gatunków roślin w warunkach Polski
|
|
|
|
10.
|
Wymiary uli dostepnych w Polsce
|
X.
|
PRODUKCJA ZWIERZĘCA
|
|
A.
|
INFORMACJE OGóLNE
|
|
|
1.
|
Orientacyjna zawartość azotu w odchodach zwierząt utrzymywanych różnymi systemami
|
|
|
2.
|
Współczynniki przeliczeniowe na DJP
|
|
|
3.
|
Podstawowe pojęcia związane z obrotem stada
|
|
|
4.
|
Przykładowy obrót stada bydła
|
|
|
5.
|
Przykładowy obrót stada świń
|
|
|
6.
|
Przykładowy obrót stada drobiu
|
|
|
7.
|
Przykładowy obrót stada kóz
|
|
|
8.
|
Orientacyjne wymiary ciała bydła i koni
|
|
|
9.
|
Minimalne powierzchnie dla bydła
|
|
|
10.
|
Pomieszczenia - minimalne powierzchnie dla jeleni i danieli
|
|
|
11.
|
Pomieszczenia - minimalne powierzchnie dla koni
|
|
|
12.
|
Pomieszczenia - minimalne powierzchnie dla owiec i kóz
|
|
|
13.
|
Pomieszczenia - minimalne powierzchnie dla świń
|
|
|
14.
|
Pomieszczenia - minimalne powierzchnie dla mięsożernych zwierząt futerkowych
|
|
|
15.
|
Pomieszczenia - minimalne powierzchnie dla roślinożernych zwierząt futerkowych
|
|
|
16.
|
Pomieszczenia - minimalne powierzchnie dla kur nieśnych w gospodarstwach utrzymujących ponad 350 szt
|
|
|
17.
|
Pomieszczenia - minimalne powierzchnie dla drobiu utrzymywanego w klatkach
|
|
|
18.
|
Pomieszczenia - minimalne powierzchnie dla drobiu utrzymywanego bezklatkowo
|
|
|
19.
|
Pomieszczenia - minimalne powierzchnie dla drobiu utrzymywanego w systemie otwartym
|
|
|
20.
|
Zalecane parametry oświetlenia w pomieszczeniach inwentarskich
|
|
|
21.
|
Temperatura w pomieszczeniach dla drobiu
|
|
|
22.
|
Parametry mikroklimatu w pomieszczeniach dla trzody chlewnej
|
|
|
23.
|
Parametry mikroklimatu w pomieszczeniach dla bydła
|
|
|
24.
|
Skład chemiczny oraz wartość pokarmowa pasz
|
|
|
25.
|
Zmiana wartości pokarmowej roślin w zależności od fazy rozwoju
|
|
|
26.
|
Charaktetystyka pasz treściwych w żywieniu zwierząt – zboża i śruty białkowe
|
|
B.
|
BYDŁO
|
|
|
1.
|
Główne rasy bydła użytkowane w Polsce
|
|
|
2.
|
Orientacyjne parametry zootechniczne warunkujące reprodukcję stada
|
|
|
3.
|
Przeciętna masa ciała bydła
|
|
|
4.
|
Powszechnie stosowane żywienie cieląt do 3 m-ca (dawki oraz zapotrzebowanie na pasze)
|
|
|
5.
|
Przykładowe dzienne dawki dla jałówek hodowlanych
|
|
|
6.
|
Przykładowe dawki podstawowe dla krów mlecznych
|
|
|
7.
|
Przykładowe dawki pokarmowe dla krów mlecznych (masa ciała ok. 600 kg.)
|
|
|
8.
|
Przykładowe dawki pokarmowe dla krów mlecznych (mix TMR)
|
|
|
9.
|
Skład (%) przykładowych mieszanek treściwych
|
|
|
10.
|
Przykłady dawek pokarmowych dla intensywnie opasanych buhajków w oparciu o kiszonkę z kukurydzy
|
|
|
11.
|
Orientacyjne zużycie pasz (kg) w okresie opasu wg dawek podanych w tabeli powyżej
|
|
|
12.
|
Przykładowa dzienna dawka pokarmowa dla buhajków
|
|
|
13.
|
Zapotrzebowanie paszy (dt) na cały okres opasu (150 - 450 kg) przy założeniu - przyrosty dzienne minimum 1000 g/dzień
|
|
|
14.
|
Żywienie systemem TMR – struktura TMR
|
|
|
15.
|
Parametry dobrej kiszonki z kukurydzy
|
|
C.
|
ŚWINIE
|
|
|
1.
|
Główne rasy świń przydatne do krzyżowania towarowego
|
|
|
2.
|
Parametry produkcyjne trzody chlewnej
|
|
|
3.
|
Niektóre cechy świń ras utrzymywanych w Polsce (stada pod kontrolą użytkowości)
|
|
|
4.
|
Ocena użytkowości stada loch
|
|
|
5.
|
Kalendarz prośności loch
|
|
|
6.
|
Klasyfikacja tusz wieprzowych w Polsce uwzględniająca standardy UE
|
|
|
7.
|
Orientacyjna wydajność rzeźna i straty ubojowe
|
|
|
8.
|
Orientacyjne zapotrzebowanie świń na energie, białko i aminokwasy (na 1 szt/okres żywienia)
|
|
|
9.
|
Orientacyjne zapotrzebowanie na pasze pełnoporcjowe dla młodzieży hodowlanej oraz knura (w kg/okres żywienia)
|
|
|
10.
|
Orientacyjne zapotrzebowanie na pasze pełnoporcjowe dla 1 lochy - 2,2 mioty w roku
|
|
|
11.
|
Orientacyjne zapotrzebowanie na pasze pełnoporcjowe dla 1 lochy - 2 mioty w roku
|
|
|
12.
|
Orientacyjne dzienne dawki pokarmowe na bazie pasz gospodarskich dla loch
|
|
|
13.
|
Długość tuczu świń
|
|
|
14.
|
Orientacyjne zapotrzebowanie na pasze pełnoporcjowe dla 1 tuczonej sztuki
|
|
D.
|
KONIE
|
|
|
1.
|
Wskaźniki biodynamiczne koni głównych grup rasowych w Polsce (parametry pokroju)
|
|
|
2.
|
Orientacyjne parametry zootechniczne dla koni
|
|
|
3.
|
Maksymalne dzienne dawki różnych pasz dla koni o masie ciała 500-600 kg
|
|
|
4.
|
Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe koni użytkowanych w rekreacji
|
|
|
5.
|
Przykładowa dawka pokarmowa dla konia użytkowanego w rekreacji
|
|
E.
|
JELENIE, DANIELE
|
|
|
1.
|
Kalendarz fermy jeleni
|
|
|
2.
|
Orientacyjne parametry zootechniczne wpływające na produkcję
|
|
F.
|
OWCE
|
|
|
1.
|
Ogólna klasyfikacja ras i typów użytkowych owiec
|
|
|
2.
|
Podstawowe pojęcia związane z chowem owiec
|
|
|
3.
|
Główne parametry rozrodu i organizacji stada
|
|
|
4.
|
Orienatcyjna masa ciała niektórych ras owiec
|
|
|
5.
|
Wydajność wełnista i mleczna owiec
|
|
|
6.
|
Tucz jagniąt rzeźnych
|
|
G.
|
DRÓB
|
|
|
1.
|
Główne kierunki użytkowania oraz niektóre rasy i rody użytkowane w Polsce
|
|
|
2.
|
Orientacyjne masy ciała oraz okresy tuczu drobiu rzeźnego
|
|
|
3.
|
Orientacyjne parametry rozrodu i produkcji jaj
|
|
H.
|
FUTERKOWE
|
|
|
1.
|
Najpopularniejsze rasy i odmiany zwierząt futerkowych oraz główne kierunki użytkowania
|
|
|
2.
|
Średnie parametry technologiczne w chowie i hodowli mięsożernych zwierząt futerkowych
|
|
|
3.
|
Średnie parametry technologiczne w chowie i hodowli roślinożernych zwierząt futerkowych
|
|
|
4.
|
Orientacyjna masa ciała zwierząt futerkowych w różnym wieku (w gramach)
|
|
I.
|
RYBY
|
|
|
1.
|
Gęstość obsady karpia w zależności od kategorii stawów
|
|
|
2.
|
Masa jednostkowa karpi w kolejnych stadiach rozwojowych
|
|
|
3.
|
Najcześciej stosowane pasze w chowie karpia
|
|
|
4.
|
Parametry wód przydatnych do hodowli pstrąga
|
|
|
5.
|
Przeżywalność pstrągów tęczowych z tarła wiosennego i jesiennego
|
|
|
6.
|
Dawki pokarmowe starteru i paszy tuczowej dla pstrąga tęczowego
|
|
|
7.
|
Dawki paszy mokrej w żywieniu pstrąga tęczowego
|
|
|
8.
|
Dawki paszy suchej w żywieniu pstrąga tęczowego
|
|
|
9.
|
Zalecane dobowe dawki paszy podczas tuczu towarowego suma afrykańskiego
|
|
|
10.
|
Parametry wód przydatnych do hodowli suma afrykańskiego
|
|
J.
|
KOZY
|
|
|
1.
|
Charakterystyka ważniejszych ras kóz
|
|
|
2.
|
Orientacyjne parametry zootechniczne dla kóz
|
|
|
3.
|
Masa ciała koźląt
|
|
|
4.
|
Orientacyjne zapotrzebowanie na różne rodzaje pasz
|
|
|
5.
|
Dawki pokarmowe dla dorosłych kóz
|
|
|
6.
|
Dawki pokarmowe dla młodzieży
|
|
|
7.
|
Dzienne dawki pokarmowe dla kozłów
|
|
K.
|
DOBROSTAN ZWIERZĄT
|
|
|
1.
|
Dobrostan loch - wymogi, praktyki, wielkość powierzchni
|
|
|
2.
|
Dobrostan tuczniki - wymogi, praktyki, wielkość powierzchni:
|
|
|
3.
|
Dobrostan krów mlecznych - wymogi, praktyki, wielkość powierzchni
|
|
|
4.
|
Dobrostan krów mamek - wymogi, praktyki
|
|
|
5.
|
Dobrostan opasy - wymogi, praktyki
|
|
|
6.
|
Dobrostan owiec - wymogi, praktyki
|
|
|
7.
|
Dobrostan kur niosek- wymogi
|
|
|
8.
|
Dobrostan brojlery kurze - wymogi
|
|
|
9.
|
Dobrostan indyków utrzymywanych z przeznaczeniem na produkcję mięsa - wymogi
|
|
|
10.
|
Dobrostan koni - wymogi
|
|
|
11.
|
Dobrostan kóz - wymogi
|
XI.
|
WSKAŻNIKI, PARAMETRY EKSPLOATACYJNO - EKONOMICZNE URZĄDZEŃ, PRACOCHŁONNOŚĆ PRODUKCJI
|
|
A.
|
KOSZTY EKSPLOATACJI MASZYN I URZĄDZEŃ
|
|
|
1.
|
Wskazówki metodyczne do obliczania kosztów eksploatacji maszyn
|
|
|
2.
|
Jednostkowe koszty eksploatacji maszyn rolniczych
|
|
|
3.
|
Wskazniki eksploatacyjno-ekonomiczne do obliczania jednostkowych kosztów pracy maszyn i ciagników rolniczych
|
|
|
4.
|
Graniczne wykorzystanie maszyn rolniczych
|
|
|
5.
|
Parametry techniczne urządzeń udojowych
|
|
|
6.
|
Typ i wielkość hali udojowej
|
|
B.
|
CZAS PRACY, PRACOCHŁONNOŚĆ PRODUKCJI
|
|
|
1.
|
Produkcja roslinna - nakłady pracy oraz zużycie paliwa na jednostke ponoszone w zależności od systemu i wielkosci produkcji
|
|
|
2.
|
Zapotrzebowanie na prace - chów drobiu
|
|
|
3.
|
Zapotrzebowanie na prace - chów bydła
|
|
|
4.
|
Zapotrzebowanie na prace - chów kóz
|
|
|
5.
|
Zapotrzebowanie na prace - chów owiec
|
|
|
6.
|
Zapotrzebowanie na prace - lochy prośne
|
|
C.
|
ENERGIA ODNAWIALNA
|
|
|
1.
|
Produkcja energii elektrycznej z biogazu
|
|
|
2.
|
Biogaz - parametry substratów do produkcji biogazu
|
|
|
3.
|
Biogaz - wartość energetyczna wybranych roślin
|
|
|
4.
|
Biomasa - wartość opałowa wybranych surowców energetycznych
|
|
|
5.
|
Biomasa - właściwości fizykochemiczne wybranych surowców
|
|
|
6.
|
Parametry urządzeń fotowoltaicznych
|
|
|
7.
|
Parametry urządzeń solarnych
|
XII.
|
OCHRONA ŚRODOWISKA
|
|
A.
|
ILOŚĆ POZOSTAŁOŚCI - PRODUKCJA ROLNICZA I PRZEMYSŁ ROLNO - SPOŻYWCZY
|
|
|
1.
|
Roczna ilość pozostałości powstających w gospodarstwach zajmujących się chowem bydła
|
|
|
2.
|
Roczna ilość pozostałości powstających w gospodarstwach zajmujących się chowem trzody chlewnej
|
|
|
3.
|
Ilość pozostałości powstających na fermach drobiu
|
|
|
4.
|
Ilość pozostałości powstających w zakładzie wylęgowym, odpady
|
|
|
5.
|
Ilość pozostałości powstających na fermie lisów
|
|
|
6.
|
Roczna ilość pozostałości powstających na fermie kóz
|
|
|
7.
|
Roczna ilość pozostałości powstających w gospodarstwach o roślinno - zwierzęcym profilu produkcji
|
|
|
8.
|
Roczna ilość pozostałości powstających w gospodarstwach o roślinnym profilu produkcji
|
|
|
9.
|
Ilość pozostałości w przeliczeniu na jednostkę produkcji i przerobionego surowca w przemyśle cukrowniczym
|
|
|
10.
|
Ilość pozostałości w przeliczeniu na jednostkę przerobionego surowca w przemyśle mleczarskim
|
|
|
11.
|
Ilość pozostałości w przeliczeniu na jednostkę produkcji i przerobionego surowca w przemyśle owocowo - warzywnym
|
|
|
12.
|
Ilość pozostałości w przeliczeniu na jednostkę produkcji i przerobionego surowca w produkcji soku zagęszczonego z jabłek
|
|
|
13.
|
Ilość pozostałości w przeliczeniu na jednostkę produkcji w produkcji napojów bezalkoholowych z koncentratów owocowych
|
|
|
14.
|
Ilość pozostałości w przeliczeniu na jednostkę przerobionego surowca w przemyśle ziemniaczanym
|
|
|
15.
|
Ilość pozostałości w przeliczeniu na jednostkę produkcji i przerobionego surowca w przemyśle gorzelniczym
|
|
|
16.
|
Ilość pozostałości w przeliczeniu na jednostkę produkcji w przemyśle browarniczym
|
|
|
17.
|
Ilość pozostałości w przeliczeniu na jednostkę produkcji w przemyśle winiarskim
|
|
|
18.
|
Ilość pozostałości w przeliczeniu na jednostkę produkcji i przerobionego surowca w przemyśle paszowym
|
|
|
19.
|
Ilość pozostałości w przeliczeniu na jednostkę produkcji i przerobionego surowca w przemyśle mięsnym (ubojnie)
|
|
|
20.
|
Ilość pozostałości w przeliczeniu na jednostkę produkcji i przerobionego surowca w przetwórstwie mięsnym
|
|
|
21.
|
Ilość pozostałości w przeliczeniu na jednostkę produkcji i przerobionego surowca w przemyśle rybnym
|
|
B.
|
ZUŻYCIE MATERIAŁÓW, SUROWCÓW - PRODUKCJA ROLNICZA I PRZEMYSŁ ROLNO - SPOŻYWCZY
|
|
|
1.
|
Roczne zużycie materiałów w gospodarstwach zajmujących się chowem bydła
|
|
|
2.
|
Roczne zużycie materiałów w gospodarstwach zajmujących się chowem trzody chlewnej
|
|
|
3.
|
Zużycie materiałów w fermie lisów
|
|
|
4.
|
Zużycie materiałów w zakładzie wylęgowym
|
|
|
5.
|
Zużycie materiałów w gospodarstwach rolnych o profilu roślinnym i roślinno - zwierzęcym
|
|
|
6.
|
Zużycie materiałów na fermach drobiu
|
|
|
7.
|
Zużycie materiałów na fermie kóz
|
|
|
8.
|
Zużycie wody, surowców i materiałów w przeliczeniu na jednostkę produkcji i przerobionego surowca w przemyśle cukrowniczym
|
|
|
9.
|
Zużycie wody, surowców i materiałów w przeliczeniu na jednostkę przerobionego surowca w przemyśle mleczarskim
|
|
|
10.
|
Zużycie wody, surowców i materiałów w przeliczeniu na jednostkę produkcji i przerobionego surowca w przemyśle owocowo - warzywnym
|
|
|
11.
|
Zużycie wody, surowców i materiałów w przeliczeniu na jednostkę produkcji i przerobionego surowca w produkcji soku zagęszczonego z jabłek
|
|
|
12.
|
Zużycie wody i materiałów w przeliczeniu na jednostkę produkcji w produkcji napojów bezalkoholowych z koncentratów owocowych
|
|
|
13.
|
Zużycie wody, surowców i materiałów w przeliczeniu na jednostkę przerobionego surowca w przemyśle ziemniaczanym
|
|
|
14.
|
Zużycie wody, surowców i materiałów w przeliczeniu na jednostkę przerobionego surowca w przemyśle gorzelniczym
|
|
|
15.
|
Zużycie wody, surowców i materiałów w przeliczeniu na jednostkę przerobionego surowca w przemyśle winiarskim
|
|
|
16.
|
Zużycie wody, surowców i materiałów w przeliczeniu na jednostkę produkcji i przerobionego surowca w przemyśle mięsnym (ubojnie)
|
|
|
17.
|
Zużycie wody, surowców i materiałów w przeliczeniu na jednostkę produkcji i przerobionego surowca w przemyśle rybnym
|
|
|
18.
|
Zużycie wody, surowców i materiałów w przeliczeniu na jednostkę produkcji i przerobionego surowca w przemyśle paszowym
|
|
|
19.
|
Zużycie wody, surowców i materiałów w przeliczeniu na jednostkę produkcji w przemyśle browarniczym
|
|
|
20.
|
Zużycie wody, surowców i materiałów w przeliczeniu na jednostkę przerobionego surowca w przetwórstwie mięsnym
|
XIII.
|
ZASADY DOBORU MASZYN ROLNICZYCH W RAMACH PROW NA LATA 2014-2020
|
|
|
1.
|
Wskaźniki wyposażenia gospodarstw w ciągniki w zależności od areału użytków rolnych (UR)
|
|
|
2.
|
Tolerancja oceny przy doborze ciągników
|
|
|
3.
|
Przykłady szacowania wartości wskaźników wyposażania gospodarstwa w ciągniki rolnicze
|
|
|
4.
|
Wskaźniki doboru przyczep rolniczych
|
|
|
5.
|
Zapotrzebowanie przyczep na moc ciągnika
|
|
|
6.
|
Wskaźniki doboru ładowaczy ciągnikowych
|
|
|
7.
|
Wskaźniki doboru ładowarek samobieżnych
|
|
|
8.
|
Wskaźniki wykorzystania pługów do orki średniej i głębokiej
|
|
|
9.
|
Wydajność orki 5-skibowym pługiem zagonowym zawieszanym gleb średnich i ciężkich, w zależności od wielkości pola i mocy współpracującego ciągnika
|
|
|
10.
|
Wskaźniki wykorzystania bron talerzowych
|
|
|
11.
|
Wskaźniki wykorzystania agregatów podorywkowych
|
|
|
12.
|
Wskaźniki wykorzystania bron (kultywatorów) wirnikowych
|
|
|
13.
|
Wskaźniki wykorzystania bron rotacyjnych
|
|
|
14.
|
Wskaźniki wykorzystania agregatów do uprawy przedsiewnej
|
|
|
15.
|
Wskaźniki wykorzystania rozsiewaczy nawozów mineralnych
|
|
|
16.
|
Rozrzutniki obornika - potencjał eksploatacyjny
|
|
|
17.
|
Produkcja nawozów naturalnych w zależności od systemu utrzymania poszczególnych rodzajów zwierząt
|
|
|
18.
|
Wozy asenizacyjne - potencjał eksploatacyjny
|
|
|
19.
|
Aplikatory gnojowicy
|
|
|
20.
|
Wskaźniki wykorzystania siewników zbożowych
|
|
|
21.
|
Agregaty uprawowo-siewne
|
|
|
22.
|
Wskaźniki wykorzystania siewników punktowych
|
|
|
23.
|
Opryskiwacze polowe
|
|
|
24.
|
Kosiarki rotacyjne
|
|
|
25.
|
Wskaźniki wykorzystania przetrząsarek i zgrabiarek karuzelowych
|
|
|
26.
|
Prasy zbierające
|
|
|
27.
|
Platformy do bel siana i słomy
|
|
|
28.
|
Wskaźniki wykorzystania przyczep zbierających
|
|
|
29.
|
Wskaźniki wykorzystania przyczep zbierających silosowych
|
|
|
30.
|
Wskaźniki wykorzystania kombajnów do zbioru zbóż
|
|
|
31.
|
Wskaźniki wykorzystania sieczkarni polowych
|
|
|
32.
|
Wskaźniki wykorzystania maszyn do zbioru ziemniaków
|
|
|
33.
|
Wskaźniki wykorzystania maszyn do zbioru buraków cukrowych
|
|
|
34.
|
Suszarnie ziarna
|
|
|
35.
|
System GPS - rolnictwo precyzyjne
|
|
|
36.
|
Minimalna powierzchnia wykorzystania maszyn i narzędzi do uprawy oraz zbioru roślin energetycznych
|
|
|
37.
|
Maszyny stosowane w warzywnictwie
|
|
|
38.
|
Wskaźniki wykorzystania maszyn do zbioru i obróbki owoców
|
|
|
39.
|
Wydajność eksploatacyjna opryskiwaczy sadowniczych i zalecana minimalna powierzchnia sadu
|
|
|
40.
|
Przeciętna liczba oprysków i nakładów pracy ciągników w uprawach sadowniczych
|
|
|
41.
|
Wskaźniki doboru platform sadowniczych w zależności od kosztu zakupu (ceny netto) nowej maszyny
|
|
|
42.
|
Charakterystyka różnych typów dojarni
|
|
|
43.
|
Dobór urządzeń udojowych w zależności od wielkości stada w systemie stanowiskowym
|
|
|
44.
|
Dobór dojarni w zależności od wielkości stada w systemie wolnostanowiskowym
|
|
|
45.
|
Dobór robotów udojowych
|
|
|
46.
|
Dobór pojemności schładzarki mleka w zależności od mleczności i wielkości stada krów oraz liczby dni przechowywania mleka
|
|
|
47.
|
Wskaźniki minimalnej obsady zwierząt dla maszyn i urządzeń do przygotowania i zadawania pasz
|
|
|
48.
|
Wozy paszowe
|
|
|
49.
|
Stacje paszowe
|